Jak svoji kočku připravit na ohňostroje

„Už je to zase tady!“ stěžuje si majitelka kočky v jedné z internetových diskuzí. Řeč je o každoročních ohňostrojích, které veřejnost tolik miluje a většina majitelů zvířat zase bytostně nesnáší. Je nasnadě ohňostroje zrušit, protože se jedná o zbytečnou zábavu, která každoročně stresuje většinu psů a koček, nebo je možné udělat pro naše mazlíčky něco, co jim pomůže toto období lépe snášet? Osobně se přikláním ke druhé možnosti. Jak na to se dozvíte v tomto článku…

Různá zvířata, různé reakce

Proč jsou právě ohňostroje pro některá zvířata tak stresující záležitostí se zdá být zcela zjevné – s takovou intenzitou zvuků a světel se v přírodě obvykle nesetkáme, a pokud ano, jistě by to zračilo velký průšvih. Ne nadarmo se zvířata obdobně mohou bát také bouřky či výstřelů. Celá věc je ale mírně komplikovanější, než se může na první pohled zdát, protože ne všechna zvířata na ohňostroje reagují stejně.

Ne všechny kočky se bojí pouze zvuků ohňostrojů – některé mohou hůře snášet například jeho kombinaci se záblesky, či lidský křik a smích.
To vše je následně potřeba zohlednit při řešení.

Některé kočky se bojí pouze určitých typů zvuků ohňostrojů (například snesou kde co, ale mají problém s dělobuchy), některé zase nejhůře snášejí vizuální vjem, který je doprovází (záblesky světel). Někteří jedinci dokonce negativně reagují pouze v případě, že dojde ke kombinaci vizuálního a sluchového vjemu – tedy, pokud například pouze ohňostroj slyší, dokáží ho překonat bez výrazného nepokoje. Nebo začínají být ve stresu až v okamžiku, kdy je jejich zvuk příliš blízko. Stres a úzkost dokonce mohou způsobit i lidské výkřiky, potlesk a smích, který bujaré slavení často doprovází.

Značně problematickým faktorem je také to, že zvíře nad tímto jevem nemá kontrolu. Na rozdíl od kupříkladu chladu, kterému se může vyhnout vyhledáním teplých míst, či hladu, který lze snadno zahnat příjmem potravy.
To pak snášení ohňostrojů zvířaty značně komplikuje, protože neexistuje cesta, jak se s případným stresem vypořádat.

Riziko budoucích komplikací – proč je potřeba to řešit

Lidé nad těmito problémy často mávnou rukou, případně se o problematiku zajímají až těsně před sezónou. Pravdou samozřejmě je, že sezónních ohňostrojů v průběhu roku příliš není, takže by se mohlo zdát, že je možné to prostě nějak „přežít“. Když odhlédneme od toho, že i během těchto pár hodin v roce může kočka prožívat vysokou úroveň stresu a úzkosti, což není fér, problémy s hlasitými zvuky či světly se mohou později přenést i na jiné typy zvuků (či světel), typicky třebas při bouřce, během střelby, a ve vážných případech mohou stresovou reakci dokonce spustit i podobné zvuky malé intenzity (např. zvuky televizního vysílání a další běžné zvuky v domácnosti). Tyto tzv. generalizované potíže se pak nejenom řeší hůře, ale také jim nebývá snadné předejít či se na ně připravit s předstihem (bouřka může udeřit i pár minut od prvních náznaků, anebo si nebudete chtít odepřít večerní sledování televize).

Některá zvířata s neřešenou fobií z ohňostrojů tento strach později pociťují i například při bouři či při běžných jevech v domácnosti (puštěná TV atp.). 

Jak poznám, že kočka potřebuje pomoci?

Mezi nejčastější známky toho, že se kočka (nejen) během ohňostrojů necítí dobře, patří:

  • kočka nepřijímá potravu či jen omezeně
  • kočka změnila své chování a rituály (např. nespí s vámi v posteli jako každou noc, ale je zalezlá kdesi pod postelí)
  • může mít uši stažené dozadu a ocas mezi nohami
  • může se ve zvýšené míře olizovat, a může také více slinit a polykat
  • při extrémním strachu může mít zježenou srst a ocas
  • některé kočky ve stresu také zvýšeně vokalizují (nezvykle často mňoukají, vrčí a někdy i „křičí“)
  • odmítá fyzický kontakt
  • kočka vyhledává malé uzavřené prostory a odmítá je opustit
  • kočka může močit a kálet mimo toaletu
  • může být nezvykle agresivní a snadno se nechá podráždit

Výše vypsané příznaky jsou značně zjednodušené, a slouží proto jen pro základní orientaci.

Situaci lépe zvládnete, pokud budete mít dostatek informací o chování koček. Nyní je tedy ten nejlepší čas zajít do knihkupectví!

Jak můžu problémům předejít či jak je mám vyřešit?

Pokud se již v minulosti stalo, že byla vaše kočka během ohňostrojů ve stresu, je nutné situaci začít řešit. Vždy je lehčí a lepší problémům předejít – ovšem níže vypsané postupy lze využít v obou případech, tedy jako prevenci i řešení.

U již vzniklé fobie ovšem může proces nápravy zabrat více času, a také bude vyžadovat notnou dávku odborných vědomostí a zkušeností. Proto neváhejte kontaktovat v této věci kočičího psychologa (kontakt na mě naleznete zde) či kynologa zkušeného v práci s kočkami. Vždy totiž hrozí riziko, že pokud se tyto proces provedou špatně (lidé proces například často příliš uspěchají), nemusí fungovat. 

🅰️) Zvykání krůček po krůčku

K této metodě sahám nejčastěji. Pointou je vystavovat zvíře nejdříve minimální úrovni vjemu (zvuku), a postupně jeho intenzitu (hlasitost) zvyšovat na úroveň, ve které je běžně při oslavách slyšet.  Tyto „zvykací seance“ obvykle netrvají déle, než pár minut denně. Při správně vedeném procesu se kočka na konci cítí – a to i při normální intenzitě zvuků ohňostrojů – v pohodě, či alespoň není nadbytečně vystresovaná, protože se se situací dokáže vypořádat.

Vždy záleží na konkrétním zvířeti, jeho historii a temperamentu a také historii a závažnosti problému.

S tímto procesem je nutné začít týdny až měsíce před hlavní sezónou. Jednak proto, že to může zabrat mnoho času (zvláště u již vzniklých fobií), ale také proto, že kdyby do toho „vlezla“ hlavní sezóna, která bude obvykle mnohem hlasitější než sluchový vjem využívaný při desenzitaci, celý proces to může pokazit. Ideální je tedy začít alespoň v září.

Na internetu jsou běžně dostupné nahrávky různých typů ohňostrojů, někdy i včetně lidských výkřiků. Zcela zdarma je naleznete třebas na youtube.com.

Celý proces je velmi jednoduchý, ale zároveň je nutné, aby byl proveden správně – z tohoto důvodu vás odkazuji na odborníky. Pokud byste se do toho však chtěli pustit sami, dejte si pozor na nejčastější kameny úrazu:

  • Odhadnout např. hlasitost zvuku, se kterou je potřeba začít, je poměrně náročné – zvuk nesmí být příliš tichý (pokud ho zvíře nevnímá, žádná náprava neprobíhá), ale ani příliš hlasitý, protože by pak proces mohl mít zcela opačný dopad.
  • Nesprávné (například nadbytečné) podávání pamlsků během procesu někdy může zcela „zastínit“ zvuk nahrávky, protože konzumace kočku příliš zaměstná. Zvíře si pak zvuků nahrávky, ze kterých má hrůzu, může všimnout příliš pozdě, kdy je jejich intenzita již vyšší, než je schopna tolerovat. Opět to může vést k negativnímu výsledku.
  • Lekce nesmí trvat příliš dlouho v kuse – a optimální délka vždy záleží na konkrétním zvířeti.
  • Je snadné proces uspěchat a hlasitost i dobu, po kterou je nahrávka puštěna, může nezkušený člověk zvyšovat příliš rychle. Pak je nutné proces zastavit a vrátit se o pár kroků zpět, někdy je dokonce nutné vrátit zpět na začátek.
  • Počátečních známek toho, že něco neprobíhá tak jak by mělo si také majitel kočky nemusí všimnout včas.
  • Při „seancích“ se často podávají pamlsky – je však potřeba dbát na to, aby „nepřehlušily“ svojí zajímavostí či četností samotný proces. Snadno se totiž může stát, že zvíře bude tak zabrané do pamlsků, že si nebude na chvilku všímat zvuků v pozadí a celé to tedy probíhá naprosto zbytečně, případně se pak může nehezky leknout, když si jich po konzumaci najednou všímat začne.

Na  youtube.com naleznete spoustu nahrávek nejrůznějších „typů“ ohňostrojů. Stačí do vyhledávání napsat anglický výraz „fireworks desensitization“.

🅱️) Nouzová řešení aneb co dělat, pokud mi nezbývá čas

Pokud vás ohňostroje čekají již za pár dní, přeci je  existuje pár věcí, kterými vaší kočce můžete pomoci:

  • Ještě před začátkem ohňostrojů zavřete všechna okna a alespoň zatáhněte žaluzie či závěsy.
  • Poskytněte kočce dostatek úkrytů – jejich počet můžete navýšit například pootevřením skříní. Pokud si kočka do některého z úkrytů zaleze, nechte ji v klidu – nesnažte se jí dodat odvahu např. vytahováním z úkrytu a mazlením.
  • Snažte se být, pokud možno, v klidu. I když se v této situaci kočka pravděpodobně spoléhá pouze sama na sebe, to, že nebudete vypadat vystresovaně či se chovat jinak než obvykle, jí může pomoci cítit se lépe.
  • Pokud je kočka alespoň tak v klidu, že je ochotna přijímat potravu či pamlsky, nabídněte je v hojném množství (výjimku tvoří kočky, které např. pamlsky či větší možností potravy nemohou přijímat z důvodu obezity či onemocnění). Jestliže s Vaší kočkou umíte dělat nějaké „triky“ – například „sedni“ či „dej packu“, potrénujte ji. Pomůže jí to soustředit se na něco jiného a uvolnit se.
  • Vyhněte se hlasitým oslavám doma. Můžete však pustit rádio či televizi, na jejichž zvuk je kočka zvyklá a které mohou zvuky ohňostrojů „zastínit“.
  • Pokud je kočka zvyklá chodit ven, bude bezpečnější, pokud zůstane doma.
  • Můžete také požádat veterináře o léky proti úzkosti.
  • Pro podporu pocitu bezpečí můžete využít kočičí feromony. Existují jak difuzéry (značka Feliway), tak obojky (značka PetArmor).

Pokud Vám článek nestačí a chtěl/a byste to s někým probrat osobně, jsem tu pro Vás. Více info zde.

Dostatek kvalitních únikových míst může pomoci vaší kočce vypořádat se s ohňostrojem bez následků.

Autorka článku vystudovala řešení problémového chování zvířat v zahraničí, a je tedy prvním certifikovaným českým odborníkem. Navštěvuje kočky po celé ČR.

Bc. Kateřina Štiblická, MSc.

odborník na problémové chování zvířat 🐾

Jak svoji kočku připravit na ohňostroje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek