Přehlížený problém: Když kočka močí ve stoje či v „divnopozici“

„Všimla jsem si taky, že je počůraná stěna záchodu. Asi si zapomněla čupnout na bobek.“, zamýšlí se klientka, se kterou řešíme močení kocourka mimo toaletu. Může to vypadat jako nevinná věc – přitom je to častý projev problému.

Když kočka čůrá ve stoje, tak značkuje? Ne vždy!

Jak se běžně rozlišuje močení a značkování koček?

Jistě, různé příručky se skutečně opírají právě o fakt, že značkování obvykle probíhá ve stoje – a moč je stříkána na viditelný a vertikální povrch. Obvykle taky uvádí, že kočka značkuje místa pro ni důležitá – a všichni víme, že záchod důležitým místem pro kočku je. Dávalo by tedy smysl, že kočka v toaletě značkuje. Je tu ale jedno velké ale:

Probereme si proto nejčastější důvody, které kočku k čůrání ve stoje můžou dohnat…

Když přidřepnutí někdy bolí

„Ale ona běhá a skáče úplně normálně, tak proč by ji mělo bolet čůrat?“, kroutí hlavou majitelka 15 leté kočičky, která již ve stoje – a někdy se zadečkem ven z toalety – močí již pár let.

To, že kočka stále dokáže vyskočit nahoru neznamená, že ji nic nebolí.

Klienta v té době nezaznamenala nic jiného, co by na bolest mohlo ukazovat. Když jsme si spolu ale prošly celý repertoár chování kočky, paní si začala uvědomovat, že někdy jakoby „vzdychne“, když skočí na zem, a častěji si také dělí skoky na menší – třeba skočí na židli a z ní na linku, málokdy již skočí přímo na linku.

Pro mě osobně je již samotné močení ve stoje vykřičníkem, který mě vede k doporučení vyšetření. Problém, se kterým se potýkala – třeba právě bolest – již přesáhla únosnou mez. Jinak by kočka nebyla nucena změnit tak zažité, automatické a rutinní chování, jakým je močení. Chování se obvykle mění až v okamžiku, kdy se kočka s problémem nedokázala vypořádat mentálně/fyziologicky. Tyto věci zůstávají oku majitele často skryty.

Pokud by vás zajímalo více o tom, jak kočky bolest prožívají a jak (ne)mění chování, doporučuji článek Divné pozice – jak bolest ovlivňuje chování koček? Najdete tam také, po čem se dívat. Najdete tam i dotazník, který Vám pomůže bolest u Vaší kočičky zvážit.

Kočka se při močení necítí bezpečně

„On má tenhle záchod ale radši, vyrůstal s ním“, říká mi klientka, zatímco pozorujeme kocourka mainské mývalí, jak chodí v kruzích okolo kotěcího záchodu, než si do něj konečně napůl dřepne a začne močit. Majitelka tohoto kocourka se nepletla – on si skutečně vybíral záměrně tento pidi-midi záchod a nešel do ostatních toalet, které sice měly víko, ale byly pro mainskou mývalí lépe uzpůsobené a tedy obří. Člověka v takové situaci napadne, proč si kocourek zbytečně způsobuje toto nepohodlí?

Nemusí dojít k napadení na toaletě, aby se jí kočka začala vyhýbat – stačí pouhé zírání druhé kočky či obava, že by se něco stát mohlo…

S klientkou jsme primárně řešily napětí mezi kočkami, a mohlo by se zdát, že preference toalety s tím souviset nemůže. Ale… kocourek se sice nezapojoval do většiny rvaček mezi kočkami – byl spíš ten typ, který se stáhne, žádný bojovník – ale často na něj zíral druhý kocour, a tak se mu snažil vyhýbat. No a prostě… když jste ve zranitelné pozici a močíte, a zároveň jste v uzavřené toaletě a nevíte, co se okolo vás děje, není to příjemné a pocitu bezpečí to nepřidá. Proto se tento velký kocourek těsnal do toalety, která byla sice malá, ale otevřená, a měl tedy dobrý přehled o okolním dění. Močil ve stoje prostě proto, aby se do ní vůbec vešel.

Někdy je pro kočky v takové situaci otevřená toaleta vysvobozením. Více se o napětí mezi kočkami dočtete v článku Tak mají se rády, nebo ne? Málo známé projevy agrese mezi kočkami.

Příliš malý záchod – versus ideální toaleta

Někdy se kočka do toalety nedokáže dobře natěsnat, či si jen musí „divně“ skládat ocas, aby se do toalety – zvlášť uzavřené – vlezla. Koho by to bavilo pořád dokola řešit? Divíte se, že někdy kočka močí s půlku těla z toalety ven nebo právě ve stoje?

Vlastně to souvisí s předchozím bodem. Víte vlastně, jak by měla ideální kočičí toaleta vypadat? Toaleta by měla být delší o polovinu délky těla kočky. To znamená, že by měl měřit jako 1,5 kočky na délku (zdroj). Takovou ale v obchodě seženete málokdy. Stojí však za to koupit aspoň tu největší, jakou seženete. Lidé si také toalety vyrábí sami, například z úložných boxů a podobně. Internet jistě poradí.

Ne všechny toalety, které najdete v obchodě, vyhovují potřebám koček.

Když kočce nevyhovuje stelivo

Chodíte někdy na boso? Jistě potvrdíte, že někde se chodí hezky (třeba po čerstvé jarní travičce), někde je to ale velmi nepříjemné. Třeba když stromy vyhodí ostrá semena na chodník a vy jej musíte přeběhnout. Anebo třeba na kamínkové pláži plné úlomků mušlí…

Kočky mohou mít obdobné pocity. A taky mají své vlastní preference co je příjemné a co ne! Textura, vůně, ale i samotný typ steliva (bentonit/dřevité/peletky) jsou na packách cítit různě a každé kočce vyhovuje něco jiného. Případně může být zvyklá na jeden typ steliva, a pokud jej změníme, mohou být pro ni vjemy na pacičkách doslova nepříjemné.

Kočky chodí naboso. Dává proto smysl, že řeší texturu steliva.

Kočky to řeší různě. Některé svoji averzi překonají a močí jako obvykle, jiné kočky ale:

  • Balancují na okrajích toalety, aby do steliva nemusely šlapat
  • Nezahrabávají bobečky (má to více důvodů, ale averze se často nabízí)
  • Snaží se v toaletě trávit co nejméně času, a tak močí ve stoje

Co s tím dělat? Pokud svoji kočku podezříváte z toho, že nemusí svou toaletu, určitě nedoporučuji šmahem změnit stelivo ve stávajících toaletách. Zvlášť, pokud kočka tyto toalety využívá. Záchody jsou pro ni zásadní, a i když třeba nejsou 100% ideální, stále by kočku mohlo vystresovat, kdyby se rázem změnila jejich kvalita. Raději tedy přidejte – třeba na 3-4 týdny – ještě jednu toaletu s úplně odlišným stelivem a počkejte. Pokud ji kočka začne silně preferovat, máte odpověď.

Močí ve stoje jenom občas, takže je to náhoda?

Své klienty podporuji v tom, aby si všímali i „detailů“ a nemávali nad nimi rukou.

Kočky své bolístky a problémy s člověkem totiž obvykle nesdílí, přitom třeba právě bolest kloubů se projevuje plíživě a právě skrze „občasné detailní“ změny chování. Přestože tedy Vaše kočka močí v podivné pozici jen občas, nezametejte to pod koberec. Málokdy totiž v běžném světě vidíme 100% trendy. Třeba že kočka „vždycky močí jen ve stoje“ nebo „vždycky kousne, když ji hladíme na zádech“. I občasné odchylky se vyplatí brát vážně.

Co s tím dělat?

Polovina až 3/4 problémů je způsobena zdravotními potížemi. Proto se vyplatí jít nejdříve k veterináři.
  • V první řadě kontaktujte veterináře a problém mu popište. Ideálně kočku vyšetří.
  • Pokud bude vyšetření negativní, můžete kontaktovat kočičí behavioristku, která určí příčinu chování.
  • Pokud za behavioristkou nechcete, můžete na vlastní odpovědnost zkusit příčinu vysledovat a řešit to sami. Sledujete nejen čůrání, ale celý život kočky a interakce s okolím. Třeba vám pomůže tento článek.

Bc. Kateřina Štiblická, MSc.
Autorka je klinická kočičí behavioristka. Spolupracuje s veterináři, věnuje se přednáškové
činnosti a publikuje články i vyjádření v médiích. Mentoruje studenty i profesionály z oboru.
Je první českou absolventkou magisterského oboru Klinické chování zvířat na univerzitě
v Lincolnu. Více informací zde.

Přehlížený problém: Když kočka močí ve stoje či v „divnopozici“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek