Brutální počátky kočičích výstav – proč tedy lemur?

Počátky kočičích výstav byly zajímavější, než byste řekli. A ne, nespletla jsem se – fotka lemura k příspěvku opravdu patří!

Být kočkař a chovatel bylo vždycky složité

Snahy o čistokrevnost koček by v průběhu historie jistě vyvolaly u většiny lidí nekonečné záchvaty smíchu. Vždyť i Darwin řekl, že snaha kontrolovat sexuální život koček je asi stejně nemožná, jako třebas u včel*.

Viktoriánce nikdo nikdo nemohl zastavit

Byli to právě Briti v 19. století, kdo se pokusil kočky tak nějak klasifikovat a kdo usiloval o vytvoření čistých pokrevních linií. A na Darwinův názor tak zvysoka kašlali.
O vůbec první kočičí výstavu se pak roku 1871 zasadil Harrison Weir. Konala se přímo ve známém Křišťálovém paláci, a její úspěch byl nevídaný – návštěvnost byla obrovská, a kočičí výstavy se pak začaly hojně pořádat po celé Anglii i v Americe.

Kočky to neměly lehké

Kočky byly při dopravě na místo výstavy často svazovány „jako podsvinčata“, či přepravovány v koších na margarín. Navíc, aby pyšní vystavovatelé docílili skvělého vzhledu zvířat, srst jim mazali smetanou (a o učesání se tak postaral kočičí jazýček). Případně dopomohli výjimečnému vzhledu kočičích kožíšků za pomocí barviv… Inu, nic zdravého.

Prvopočátky klasifikace plemen nebyly žádná sláva

Někdy se na výstavách objevovala i jiná zvířata kočky pouze připomínající. Třebas ten lemur kata! S dnešními výstavami se to tak nedá vůbec srovnávat…

* z prvního vydání knihy The Variation of Animals and Plants under domestication.

Brutální počátky kočičích výstav – proč tedy lemur?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek