Jak zachytit problémové chování kočky na video?

„A mám natočit i to, jak se perou?“, „Jak vám mám video poslat, když je moc velké?“ – odpovědi na tyto i další otázky, ale hlavně na to, proč je skvělé videa využít, najdete v tomto článku.

Proč se může video kočky hodit?

Někdy je lehčí chování kočky prostě ukázat než vysvětlovat. Někdy máme také pocit, že musíme předložit důkaz, že se nám to vážně děje...

👍 Pro vlastní ujištění

Nejste si jisti, zda je dané chování kočky normální? Či zda se např. pohyblivost kočky skutečně zhoršuje v čase (jistě půjdete i k veterináři, že?)? Video může pomoci.

🔎 Při řešení chování s behavioristou

Mít možnost vidět chování kočky, které vás trápí, mi může jako behavioristce velmi pomoci, a někdy k natočení chování klienty vyzvu či je požádám o zaslání již existujících.
Zároveň se ale umím doptat. Pozorování kočky sice je součástí mé práce, své zkoumání ale primárně zakládám na rozhovoru s majitelem kočky. Právě on s kočkou žije a vidí toho mnohem víc, než by ukázalo krátké video… pokud ho tedy člověk nemá, obvykle to zvládneme i bez videa.

Díky chytrým telefonům má většina z nás videí kočky spoustu… obvykle však točíme a fotíme roztomilá chování, ne ta, která nás trápí.

👩‍⚕️Pro veterináře:

Kočka bolest ne vždy ukáže přímo v ordinaci, jak ostatně píšu v článku Divné pozice – jak bolest ovlivňuje chování koček?, který vám velmi doporučuji přečíst. Lékař vás proto může požádat, abyste kočku natočili při různých činnostech, aby si mohl/a udělat lepší představu o tom, jak se kočka chová v bezpečí domova (uléhání do pelíšku, změna pozic, chůze, skákání do výšky a další). Píšu to pouze pro informaci, při podezření na bolest točení videa konzultujte s lékařem!

Jak chování kočky natočit?

Nejste-li influencer, který se tvorbou videí živí, může se to zdát velmi náročné. Naštěstí se to dá v pohodě zvládnout. A vážně na to stačí mobilní telefon!

Dám vám pár tipů jak na to:

💡Rozsviťte, případně vyhrňte žaluzie.
Zvláště jemnější výrazy kočky nemusí být vidět, je-li kočka málo nasvícena.
📚 Mobil je dobré položit na šířku.
Zachytíte tak více chování a detailů než na výšku. Mobil můžete ze stran dodatečně stabilizovat knížkami, abyste ho nemuseli držet (hodí se zvláště když potřebujete obě ruce). Udělejte to také v případě, že se vám klepou ruce.
👀 Bedlivě zkontrolujte, zda jste zapnuli natáčení.
Je velmi frustrující, když kočka konečně udělá co chcete natočit – či když např. předvedete celou tréninkovou lekci, ale video se nezapnulo…
🐈 Obvykle je dobré mít v záběru celou kočku.
Tedy i když točíte třeba jen divné cukání ušima. Poskytnete tak odborníkovi maximum informací o celé situaci, které můžou být dost potřeba.
🎙️ Pokud nahráváte zvukový projev kočky, zkuste být co nejblíž. Běžný mikrofon na mobilu nemusí vše zachytit z dálky, případně můžou být zvuky překryty šumem.🤔 Pokud si nejste jisti kvalitou videa – ale jiné nemáte – pošlete jej i tak.
Platí to zejména pro videa z minulosti, která zachycují to co potřebujete.

Pak jsou tu ještě detaily jako třeba nabití telefonu a dostatek volné paměti zařízení – někdy člověka zklame technika, ne schopnosti!

Co by video mělo splňovat?

Vím, že nejspíš nejste profesionální kameraman. Nelamte si hlavu s detaily, točíte informační video a na filmový festival se stejně asi nedostane…

✂️ Vystřihněte a odešlete pouze relevantní část videa
Váš veterinář či behaviorista má málokdy možnost bedlivě pozorovat 5 minut spánku kočky, než konečně udělá chování, které vás trápí. Jednoduchý střih videa dnes navíc zvládne většina telefonů a zvýšíte šanci, že video nebude příliš velké. Pokud stříhání není možné, napište čas, kde se dané chování děje.

✍️ Popište účel videa a kontext
Zdůrazněte, co chcete videem říct – trápí vás, že kočka kálí na zem – anebo jste si všimli, že se u toho poslední dobou zvláštně klepe a právě to chcete odborníkovi ukázat? A klepe se vždy když např. zapnete myčku? Lze to napsat např. do emailu, kde video či odkaz na něj posíláte.

Netočte to, co není třeba
Není kupříkladu nutné točit a „prát se“ s odesíláním videa, kde kočka 2 minuty spí, řešíte-li, že se pere s ostatními. I když kočky miluju a ráda je pozoruju, čas, který si jako klient platíte, je cenný.

👙 Oblečte se a ukliďte „věci“ ze záběru
Váš veterinář či behaviorista video nikam posílat nebude, pokud mu to výslovně nedovolíte. A lidé pracující se zvířaty jsou obvykle na „bizárky“ zvyklí. Přesto asi nechcete, aby vám v záběru prošel manžel v trenkách, že? Někdy tomu předejít nejde, ale pokud se na natáčení chystáte, ušetřete si pozdější stydění.

Ideální doba videa, kterou by měl veterinář/behaviorista sledovat, je 2 minuty, maximálně 3.

Co když se video nevejde do emailu?

Je frustrující, když se snažíme nahrát video do přílohy, čekáme až se načte a pak zjistíme, že se nevejde…

Bohužel mnoho mých klientů s odesláním videí v příloze emailu bojuje, protože jsou „příliš velká“. Nebojte, dá se to řešit – pomůžou externí úložiště, která zvládnou i větší soubory:

  • Nahrání na GoogleDisk
    Skvělá a jednoduchá cesta, jak doručit i velká videa. Je potřeba mít účet (email) u Google. Je to také poměrně dobře zabezpečené. Nahrávání je snadné (existují různé návody na netu), a lze mi pak poslat jednoduše odkaz, pod kterým si video či rovnou celou kartotéku můžu prohlédnout.
  • Odeslání skrze portál uschovna.cz
    Rychlé řešení, zvláště pokud nemůžete využít Google Disk. Zadáte můj a váš email – případně krátkou zprávu – a intuitivně nahrajete video. Poté mi přijde emailem odkaz na stažení.
  • Nahrání na iCloud
    Přirozeně musíte být majitelem Apple zařízení. Funguje podobně jako GoogleDisk.

Samozřejmě, že svěřujete-li svá data externímu úložišti, je to mírně rizikovější než třeba uchovávání videa „na flešce“. Jestliže ale nebudete natáčet svoji kreditku či kde máte schovaný sejf, ale spíše chování kočičky, jistě to nevadí.

S nahráním na Google Disk poradí krátká prezentace:

Co všechno odborníkovi natočit?

Inu, to záleží na tom, co se řeší. Ideálně od odborníka dostanete instrukce co točit a na co se zaměřit.

Není výjimkou, že mi lidé posílají i záznamy řevu kočky nad ránem či v noci.

Pokud k odborníkovi ale teprve míříte, nasdílím pár příkladů o co obvykle žádám klienty já:

  • Interakce mezi kočkami (mimo agresivních, viz dále)
    Nejsou-li si např. jisti, zda si kočky láskyplně lížou hlavičky či zda je to příprava na útok. Či zda právě pozorují hru mezi kočkami – anebo konflikt.
  • Zvláštní chůze a pozice
    Kupříkladu pokud u močení nezaujímá klasický podřep či jí dělá potíže vylézt na gauč
  • Neklid, třeba při zvucích na chodbě či venku či třeba při česání kožíšku
  • Různé zvukové projevy
  • Podivná chování
    Cukání srsti bez vysvětlení, „záchvaty“ čištění srsti, …

Kdy chování raději nenatáčet?

Prioritu má zdraví a bezpečí vás i koček – ne získání nahrávky.

Cílem není zachytit chování za každou cenu – cílem je pomoci kočce. Někdy k tomu pomůže video, někdy je naopak lepší mobil odložit a jednat, zejména v těchto situacích:

⚔️ Když se kočky perou
Fyzický konflikt je velmi rizikový – a nechceme, aby si to kočky procvičovaly. Jak zakročit se dočtete v tomto materiálu.
🧦 Kočka požírá něco co by neměla
Může se otrávit či „ucpat“, požírá-li např. ponožku či gumičku. Viz článek o kočičí pice.
🩸 Když nás kočka kouše/škrábe
Opět velmi riziková záležitost. Vaše zdraví a kůže má větší prioritu než video!!!
😿 Když si ubližuje
Některé kočky si např. vykousávají srst do krve. Video nestojí za další komplikace!

👩 Vyjádření behavioristky:
Mám vlastní kartotéku videí s různým chováním koček, které při konzultacích využívám – a třeba se klienta ptám, zda takto vypadá jeho kočka, když provádí dané chování. Videa si společně detailně procházíme a doptávám se. Není tedy vždy bezpodmínečně nutné mít vlastní nahrávku.

Závěrem

Moderní technologie přináší tolik možností! Bohužel je pro nás stále nezvyklé využívat je na natáčení chování koček.

Pokud se mi podařilo obohatit vás informacemi či tipy a na video si díky tomu troufnete, budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře.

Bc. Kateřina Štiblická, MSc.
klinická kočičí behavioristka

Jak zachytit problémové chování kočky na video?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek