Pica – když kočka žere, co nemá

Žužlání či sání vlny, okusování kabelů či rovnou konzumace bavlněného trička. Kočka si nedá říct. Je Vám to povědomé? Pak zbystřete. Můžete mít problém – picu.

Jak toto chování vypadá?

Neobvyklé chutě kočky, kdy s požitkem cucá, žumlá, kouše či rovnou konzumuje nepoživatelné, zvláště pokud se tak děje opakovaně, nazýváme pica. Kočky jsou mnohdy do činnosti velmi zabrané, neodbytné, a vypadá to, že mají doslova úchylku – začne si např. na gumičce do vlasů pochutnávat vždy, když ji např. zapomenete uklidit. Někdy se toho kočka dopouští v reakci na něco – např., když jí odmítnete věnovat pozornost, tak se jaksi „uklidní“ pozřením např. části Vašeho trička.

Bývá velmi složité kočku od chování odradit, pokud začne. Obvykle proto, že je toto chování kompulzivní, a kočka si na něm snadno vytvoří závislost.

Spektrum předmětů a textur, na kterých si tyto kočky pochutnávají, je skutečně široké. Nejčastěji to však jsou:

  • Vlna (svetry, šály, klubíčka, …)
  • Oblečení a doplňky (od bavlny po sportovní materiály, od triček po čepice)
  • Plasty, gumy (sáčky, gumičky, …)
  • Koberce, sedačky, záclony a další zařízení bytu
  • Plyš
  • Houbičky na nádobí, špunty do uší a další věci
  • Papír (obyč, ale i krabice, …)
  • Kamínky (typicky u psů)
  • Stelivo

Zkrátka závisí více na tom, jak chování vypadá, spíše než co je konzumnováno. Nelze např. říct, že jelikož kočka nežere vlněný svetr, ale pouze tkaničky z bot, nemáte problém.

Pica je nebezpečná

Vzhledem k tomu, že nepoživatelné materiály, které jsou předmětem zájmu koček s picou, hrozí následující potíže:

  • Kočka se může ucpat
    Taková gumička na vlasy nebo kus fólie z bagety dokáží v břiše udělat pěknou paseku. Nezřídka tyto kočky opakovaně podstupují chirurgické zákroky, kdy je předmět vyjmut.
  • Kočka se může otrávit
    Vždyť guma či plast, ale i třebas barvená látka může uvolňovat množství chemikálií, zvlášť pokud se dostane do styku s trávicími šťávami.
  • Snížení kvality života kočky i páníčka
    Těžší stupně pici mohou vést až k naprostému rozhození psychiky zvířete a neschopnosti naplňovat běžné životní potřeby. Hrozí to především v případě, že si toto kočka může procvičovat, či pokud stále trvá příčina pro toto chování (= problém nebyl řešen).
    I pro majitele je toto často velmi těžké a frustrující.
  • Finanční a jiné ztráty
    Když Vám kotě jednou rozkouše ponožku či podrápe záclony, asi se z toho nestřílí. Když ale vykouše díry do 80 % Vašich triček a košilí, a děje se to pořád znova a znova, už to na stavu svého účtu bohužel dost poznáte. Nepočítám sem i náklady na zvýšenou potřebu veterinární péče. Vyplatí se proto jednorázově zainvestovat do služeb odborníka.
  • Narušení vztahu mezi majitelem a kočkou a ztráta domova (kočky)
    Majitelé mohou být tak frustrovaní, že se kočky zbavují. Někdy to může pomoci, pokud je znám problém, a nelze ho v aktuální domácnosti vyřešit – pak je přemístění kočky nasnadě.

Mimochodem, existují i rostliny, které mohou kočku zrelaxovat. Mrkněte také na tento článek:

Fyzický nebo psychický problém?

Pica může být v zásadě způsobena některou z následujících zdravotních příčin:

  • Nerovnováha elektrolytů
  • Gastrointestinální poruchy
  • Zdravotní potíže, které mohou vést k polyfagii
  • Poruchy centrálního nervového systému
  • Nedostatek některých živin

Než se však rozhodnete některé z nich vyloučit či potvrdit, navštivte veterináře, který to udělá za Vás.

O motivaci stojící za tímto chováním toho moc nevíme.

Mezi psychologické a další příčiny však nejspíše patří:

  • Samozřejmě stres
  • Nuda – souvisí s rizikovými faktory, jako je nedostatek sociálních kontaktů, pobyt pouze doma
  • Kočka je za toto chování oceňována, např. pozorností (de facto špatný tréning)
  • Přesměrované lovecké chování
  • Nedostatečné či nevyhovující krmení – když má kočka pocit prázdného břicha, nebo jí něco chybí, může požívat nezvyklé věci, aby toto vyřešila

Nejedná se o zlomyslnost – k problému je potřeba přistupovat empaticky a aktivně ho řešit.
Tresty obecně můžou jakoukoli potíž jen zhoršit!

Rizikové faktory

  • Nejspíš i genetika – zvířata projevující toto chování by tedy neměla být dále zařazována do chovu, upozorněte proto svého chovatele, pokud na potíže narazíte
  • Kočka nemá přístup ven
  • Nedostatek sociálního kontaktu

Existuje řešení?

Ano, ale není to žádná sranda. Všechno je tak trošku mlhavé, a na rozdíl např. od močení koček mimo toaletu, zde mohou být příčiny mnohem komplikovanější a nejasnější.

Bez spolupráce s veterinářem se tady opravdu neobejdeme! Příliš však nepomáhá to, že je problém často způsoben mixem příčin, anebo zůstávají i neznámé. To by zamotalo hlavu i zkušenému detektivovi!

Rada číslo jedna tedy je: schovávat, schovávat, schovávat!

Rada číslo dvě: Navštivte veterináře a vylučte zdravotní příčiny!

Rada číslo tř: Pokud je kočka fyzicky zdravá či vyléčená, požádejte o pomoc někoho, kdo tomu rozumí! Můžu to být třebas já.

Je to vždycky problém?

Ne. Tohoto chování se mohou v omezené míře při svém průzkumu světa účastnit i koťata. Nemusí to být problém. Vždyť i lidská mláďata strčí do pusy kde co, a je to zcela normální chování. Proto se určitě hodí tomu prostředí přizpůsobit (schovat z dosahu např. dráty, jedy, malé úlomky, … stejně, jako kdybychom si počínali u přípravy prostředí pro dítě – které však vyleze až na strop). Dejte si pozor třebas na:

  • pecky z ovoce
  • kosti (lepší je uzavřený koš, fakt)
  • vyčnívající okraje koberců
  • obaly od potravin (folie, alobal, …)
  • dráty pod napětím
  • jedovaté květiny
Koťata mohou při svém poznávání světa také ochutnávat různé předměty a textury. Nemusí to hned být problém.

Raději kočce nabídněte bezpečné hračky na průzkum, cucání, prohnání, fackování či na okus.

Ani koťata však v tomto chování nepodporujte

Jak možná tušíte, i na picu si kočka může tzv. „zadělat“ i v dětství. Zejména, pokud intenzivně vyhledává různé hrbolky (uzlíky či knoflíky na oblečení), a vypadá to, že je to často o brzo odstavených koťat, či když bylo kojení problematické či nedostatečné (maminka měla málo mléka atp.).

Predispozice k pice mohou získat i koťata brzo odejmutá od matky

Další nebezpečenství pro jakoukoli kočku v domácnosti jsem popsala v jiném článku:

Pica – když kočka žere, co nemá

4 komentáře u „Pica – když kočka žere, co nemá

  1. Máme doma 7 levého kocourka britský viskas je pravdou že se nám líbil jako kotě ale co jsme ho přivezly domu tak už začal chodit na koberec čůrat ale kadit chodí do kamínky prosím poraďte.

    1. Dobrý den,
      díky za komentář. Zkuste co nejdříve zajít k veterináři, který vyloučí zdravotní příčinu. Nemám detaily toho, odkud kočička pochází ani nemám bližší informace o jeho celkovém životě a chování. Zdravotní příčinu však musíte tak či tak vyloučit, než se to bude zkoumat a řešit dále. Potom, kdyby se ukázalo, že kocourka nic zdravotního netrápí, můžeme se v pátrání posunout skrze Úvodní konzultaci. Více informací zde: https://kocicipolepsovna.cz/poradenstvi/.
      S pozdravem
      Kateřina Štiblická

  2. Moje 7mi letá kočka Sofia vždy něco okusovala ale poslední cca rok je to horší, neustále něco jí, najednou začne něco přežvykovat a já ani nechápu kde co zase vzala. Pavučina není ani vidět a už hned o ní ví a jde si pochutnat. Najde jakýkoliv provázek, znovu to sežere i když jí je pokaždé pak blbě a zvrací tak ji to neodradí. Najde třeba i kousek lesklého plastu dám příklad ten co má třeba obal od bagety. Nechápu jak to najde když já uklízím a nikde nic nevidím a hned to sežere. Zase ten známý zvuk dávení z vedlejší místnosti. Tady se člověk nehne, neustále tu běháme s kýblem a hadrem. Nechápu co se ji děje, už mě to šíleně vytáčí, to hlavně z toho důvodu, že se jednou může stát, že to hned nevyzvrací a otráví se, vím toho šíleně o kočkách, zachraňuji je z ulic atp., ale s tímhle jsem se u žádné z několika koček nesetkala. Sofiu mám od jejích 7/8 měsíců, kdy jsem ji zachránila od lidí, byla komplet vyhublá a šíleně se bála, do teď bojí cizích chlapů a důvěřuje jenom mě, ostatní kousne když ji pohladí. Je pouze v bytě, jsem proti tomu mít kočku venku. Naše kočičky mají nejkvalitnější granulky který jsme sehnali, přímo od veterináře. Dostávají kapsičky, stejně tak vybírám to nejkvalitnější. Tak už nechápu proč to dělá. Teď mám 2 kočičky, ji už něco přes 6 let a druhou taky zahráněnou Rose a ta to nedělá vůbec, ta si nevšimne ničeho, ta neokusuje vůbec nic až na jídlo, nebo hračky. Měla jsem tady 3 kočičky zachráněné než šli do nových domovů, taky to nedělali. Měla jsem tady kočičku, kterou má teď sestra, taky to celý život nedělala, bude ji 10. Černý kocour co má taky sestra taky ne a takhle bych mohla pokračovat dál a dál a ani jedna kočka to nedělá.? Už mě to šíleně štve. Zrovna jakoby to věděla že řeším ji ke mně přišla a vrní. Ach jooo, já už nevim. Já ju mám přitom i vycvičenou, to co umí neumí ani někteří psi. Ale tohodle se prostě nemůžu a nemůžu zbavit. Třeba tak ob dva dny přijdu domů a vidím někde hromádku a v tom vždy věc, kterou snědla..

    1. Dobrý den,
      jak je uvedeno v článku, je dobré řešit toto prvně s veterinářem. Pokud se tam nic neprokáže – což je málo pravděpodobné, při tom, co popisujete, bohužel – pak se na to můžeme podívat spolu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek