Když vás kočka nenechá spát

U vtipných videí, kde kočka majiteli celou noc šlape po hrudníku, se nasmál nejeden kočkař. Případně pustil slzičku – v závislosti na tom, zda se s něčím podobným musí vyrovnávat každou noc. Pojďme si o důvodech, které k tomu kočku vedou, popovídat.

Budeme mluvit nejen o nespavosti a frustraci koček, ale také lidí. Pokud Vás tedy něco takového trápí a nechcete si o tom číst, můj článek raději přeskočte. V jedné větě také zmiňuji existenci placené příručky, přesto věřím, že toto nebude vnímáno jako „prodejní“ článek. Ale už pojďme na to, konečně.

Nejste obětí „normy“? Je normální, že vás kočka budí?

„No jó, ale to nikdo nezmění. Kočky jsou prostě nejaktivnější večer a brzo ráno. Zvykněte si!“, je asi něco, co by většina kočkařů vzkázala člověku, který si dovolí na buzení kočkou postěžovat.

Mnoho z nás stále žije v domění, že kočičí chování je neměnné – či že lze pouze potlačit, pokud nám vadí. Kočka však jako druh extrémně prosperuje právě proto, že je přizpůsobivá (můj názor).

To, že je kočka tzv. krepuskulární – a opravdu je v průměru nejaktivnější v době, kdy je nejaktivnější největší množství její kořisti, tedy brzo ráno a večer – je pravda. A pravda je to hlavně pro kočky, které žijí venku, a musí tedy respektovat a následovat přirozené přírodní cykly, aby přežily. Tedy být vzhůru zejména v době, kdy vylézá jejich kořist.

Ne nadarmo však říkám, že na kočkách obdivuji právě jejich schopnost přizpůsobit se – a ukazuje se, že kočka skutečně dokáže přizpůsobit svůj denní režim prostředí, kde žije. Tím chci jemně naznačit, že je šance, že se normálně vyspíte, a že kočičí denní rytmus není tesaný do kamene. Takže ano – pokud vás kočka budí a vadí Vám to, není to důvod pro rezignaci, ale ani se kočky zbavit. Je to důvod k vyhledání pomoci.

Kdy zlobí víte – ale kolik toho naspí?

Přirozeně si všímáme spíše toho, co nás „pálí“. Je ale dobré prozkoumat i to, co nás samotné nezasahuje – třeba jestli spí kočka a kolik.

Někdy se natolik soustředíme na nevhodné chování kočky, že to, že vlastně sama dostatečně nespí zcela přehlédneme. I kočičí nespavost je ale problém. Nejen lidem totiž nespavost škodí, a mohou za ní stát různé – a to i organické – příčiny (viz další část), proto to nelze podcenit.

A nespoléhejte se na to, že spolehlivě spí, když jste třeba v práci – dokud to nevidíte na vlastní oči, nevíte. Můžete to snadno otestovat třeba tak, že domů nainstalujete kameru (či chytře využitý telefon s kamerou).

Zdravotní důvody nespavosti koček

Bolavé klouby, tlaky a bolesti v bříšku či otravné blešky nikoho v klidu nenechají, stejně jako potíže se štítnou žlázou a mnoho dalších onemocnění, problémů a patologií. Změnu denního cyklu a rituálů kočky či „jen“ neklid proto řešte s veterinářem.

Samostatnou skupinou jsou pak stárnoucí kočky.

Ve stáří se totiž jednak kulminují různé zdravotní neduhy, ale vlivem změn mozku se může měnit i chování. Kognitivní změny mohou nespavost kočky způsobit, případně třeba způsobí, že kočka „zabloudí“ i ve známém prostředí, protože zapomene, kde že to je… a může pak třeba chodit po bytě a mňoukat. Být starý však neznamená být také nemocný či trpět třeba demencí – a vyplatí se proto zapracovat na tom, aby se žilo dobře kočce i Vám.

Noční hlady a chutě

Někdy samozřejmě nejde o onemocnění, a kočka může být třeba jen v říji, či tak činit z jiných důvodů. Není třeba až tak výjimečné, že majitelé v noci aktivních koček někdy experimentují s různými krmnými režimy, či v jen podávání jednotlivých porcí nejsou dostatečně časově přesní. Tak třeba:

  • Dávají kočce potravu „na příděl“ jen když si řekne. A ona si proto říká často – i v noci.
  • Dávají kočce krmivo 1-2x denně ve větších porcích, které kočka třeba spořádá na posezení a nic si nenechá. Může mít tedy uprostřed noci prázdné bříško a může být nervózní.
  • Mají kočku na dietě, kterou kočce naordinovali sami či změnili krmivo a kočka má tak reálně hlad.
  • Kočka sice má granulky v misce neustále, ale zbožňuje masovou konzervu. Tu však dostává nepravidelně a nahodile. A mnohdy musí vzbudit humbuk, aby byla.

Toto jsou jen příklady situací, kde jsme nakonec souvislost s buzením – ale i třeba zvracením a dalšími bizarnostmi – našli. Po vyloučení jiných diferenciálních diagnóz, samozřejmě, což je moje práce.

Kočka opravdu není pes. Její přirozená kořist je v přírodě obvykle malá, a tak ji loví průběžně. Nemusí pro ni tedy být komfortní (a dokonce ani možné) zvykat si na větší porci jednou denně a podobně.

Pro některé kočky tedy může být řešením úprava denního (a krmného) režimu. Já ale vaší kočku neznám a ani nejsem specialistkou na výživu, proto nedoporučuji měnit něco tak zásadního jako výživa kočky dle článku na internetu. Vaše kočka je totiž unikát a příčin buzení je opravdu mnoho. Navíc může mít různá zdravotní omezení, problémy… chápeme se, že?

Pro většinu lidí i koček je však nejjednodušším způsobem, jak předejít hladu kočky je vyvážená strava v malých porcičkách. A ideálně má kočka krmivo ad libitum, tedy neustále k dispozici, a vše si tak řeší sama.

Hlad, ale i nudu řeší hlavolamy

Pokud kočka skutečně prospí čas, kdy jste třeba v práci, nelze se divit tomu, že bude připravena na „noční směnu“. Zvláště v případě, kdy přes den neměla, lidově řečeno, do čeho píchnout. Anebo třeba nemohla na balkon, protože byla zima, a zůstala tedy bez vytoužené zábavy

Co tedy zkusit kočce na noc nabídnout kočičí hlavolamy? Jsou to takové ty hračky, které se dají naplnit granulkami či pamlsky a kočka je musí z hračky dostat silou vlastní mysli a pacek. Někdy se tato skupina hraček nazývá také jako „interaktivní“, zvláště v zooshopech.

Pokud se chcete ujistit, že je kočce představíte správně – a že to tedy skutečně splní to co chcete, totiž zaměstnají kočku, zatímco spíte, můžete si pořídit online příručku.

Samozřejmě ale nesmíte úplně zlenivět a říct si, že „když už má kočka ty hlavolamy, nemusím si s ní hrát osobně“. To by byla chyba. Protože touha mít ke hře společníka a interagovat s ním hravou formou je trošku jiný afektivní systém, než hra „s objektem“. A proto je solitérní aktivita sice důležitá, ale je to pouze část řešení. Pokud se tedy kočka chování dopouští skutečně z nudy.

Tip: S kočkou si hrajte nejpozději hodinu a půl před ulehnutím ke spánku. Mnoho z nás si totiž s kočkami neumí správně hrát, případně hru ukončí dříve než by si kočka přála. Nabuzení ale trvá dál… Když si dáte takový časový odstup, kočka se jednak stihne zklidnit, jednak ji můžete vyzvat ke hře ještě jednou.

Kočičí šikana: Když v noci vládne džungle

Asi vás nešokuji myšlenkou, že pokud je kočka v noci ze strany ostatních koček pronásledována, logicky bude neklidná, nebude spát a možná proto ani Vy. Kdo totiž zažil vyhrocené konflikty mezi kočkami, ví, že to není tichá ani příjemná záležitost.

Konflikty nemusí být vyhrocené do krve. Nemusí lítat chlupy. Nemusí Vám to přijít tak vážné, abyste „za řešení platili“. Přesto může znamenat, že kočky žijí v napjatém a nezdravém prostředí, v chronickém stresu.

Z mé zkušenosti však kočky mívají poměrně závažné sociální potíže, kterých si lidé nevšimnou. Anebo je třeba bagatelizují. Myslím, že je to proto, že:

  • Mají nepřesné informace. Stále se najdou lidé, kteří tvrdí, že v každém vztahu „trošku Itálie“, a je tedy normální, že na sebe kočky syčí či si dávají „facky“. Takových mýtů nalezneme ohledně chování koček spoustu, a jak asi sami cítíte, není lehké se jim jako laik vyhnout.
  • Zaměňují konflikt za hru. Ono to totiž vypadá dost podobně, že? A možná si taky myslíte, že konflikt je to až od tzv. od první krve. Bohužel to není pravda. Kočky, které žijí v bytě si často velmi dobře uvědomují, že nemají kam utéct, a že je fyzický útok rizikový.
  • Nechtějí si to, že je to mezi jejich kočkami špatné, připustit. Ono to totiž bolí. Je to smutné hlavě proto, že to lidem brání situaci řešit.

A proč o tom mluvíme tady? Někdy je ukazatelem na nevhodné vztahy mezi kočkami i to, že jedna z nich nespí, zato ostatní ano. Kočka, která je „šikanována“ ostatními se může v noci konečně na chvíli cítit v bezpečí, a proto si právě v noci hraje, či právě v noci používá toaletu a chce krmit. Anebo ví, že když je ve Vaší blízkosti, má určitou ochranu, a proto Vás může budit.

Tisíckrát nic umořilo osla

Ne, neříkám, že jste osel. Jen říkám, že i „malé“ problémy nás můžou dohánět k šílenství, pokud trvají dostatečně dlouho a či se vytrvale opakují.

Možná znáte ten pocit, kdy se slastně propadáte do spánku, když si vybavíte, že za chvilku zase přijde Micina a vzbudí vás. Anebo třeba ten pocit, když máte jenom 4 hodiny před tím, než vám zazvoní budík, a ta mrcha vás přijde vzbudit ještě o něco dřív!!!

Anticipační nespavost zažívají nejen mí klienti, ale také třeba lidé s trémou z veřejného vystupování (prostě vědí, že druhý den musí být vyspaní, mají z druhého dne stres, a proto se bojí, že neusnou… a neusnou).

A tak jste náhle čilí a nespíte, i kdyby vás kočka náhodou tu noc nevzbudila. Tomu se říká anticipační nespavost. A je to velmi nepříjemný problém. Pokud máte štěstí a přesto spíte, možná jste pak přes den naštvaní a nevyspaní, a možná to provokuje i partnerské neshody…

To je bohužel realita.

Mnohdy mi pak na konzultace přijdete již notně frustrovaní a zoufalí. Já to naprosto chápu. Behaviorální potíže koček dokáží opravdu potrápit. Ale věřte mi, že pomoc existuje. Ideálně se k ní rozhoupejte dřív, než vás to úplně udolá. Bez vaší vlastní motivace to totiž půjde jen velmi těžko.

Co s tím můžete dělat?

Kdyby bylo řešení záležitostí pár jednoduchých změn, jistě byste problém již dávno vyřešili sami. To, že je každá kočka unikátní si je většina lidí schopna připustit. Docenit ale, že má chování i jiné motivace než získat pozornost, a že řešen skutečně není o pár dobrých radách, ale že je to odborný proces, je však pro spoustu lidí stále problém.

Řešení problémového chování koček je detektivka. Poslechněte si třeba rozhovor pro DVTV zde.

Proto Vám zde „rychlé rady“ nedám. Protože znám rizika, jaká mohou vyvstanout ze zbrklých zákroků. Dám Vám ale alespoň přehled jak začít:

  • Navštivte veterináře (což tu bylo několikrát zmíněno, já vím). Nejsou to vyhozené prachy.
  • Začněte si všímat chování kočky v širším měřítku. Ujistit se, že spí, že v noci nemá hlad, že má dostatek zábavy, a že nemá s ostatními kočkami žádné neshody (ani přes den). Pokud zlepšení do týdne-dvou nezaberou, objednejte se na konzultaci.

Pomůže ignorace?

Tato rada, kterou mnoho lidí dostane, je tak dvousečná, že ji prostě nemůžu ignorovat a neokomentovat. Představa mnohých totiž je, že stačí kočku chvíli ignorovat – ať už škrábe, chodí po vás či mňouká. Podobně jako lidé (bohužel stále) dodržují radu, že stačí ignorovat pláč miminka (aby postupně plakat přestalo).

To ale není to, co by mělo být naším cílem. Protože potřeba kočky je prostě její potřeba, a jen ignorací to obvykle nevyřešíte (případně se buzení přesune do jiného nemilého chování). Kočka sice není bezbranný novorozenec a teoreticky by se o sebe mohla postarat sama, ale pokud jste nepřeskočili celý článek, již víte, že to taky není úplně pravda.

Nejde tedy jenom brát. A prvoplánově ignorovat kočku a čekat, že vám potíže zmizí, tedy nedoporučuji. Pokud k tomu totiž s klienty sahám, pak za současného nastavení podmínek tak, aby to pro kočku bylo co nejméně frustrující, a také řešíme příčinu.

📖 Kam dál?

📌 Tematické příspěvky na FB stránce:
Stárnutí koček – noční aktivita
Neperou se – milují se?
Vypadá takto Vaše kočka každou noc?

📌 Materiály ke stažení:
Najdete je zde, a je tam třeba Kočičí žebřík agrese pro lepší identifikaci řeči těla koček (hodí se např. pro rozpoznání potíží mezi kočkami).

📌 Další články na blogu:
Co čekat, když si pořídíte starší kočku? (souvislost stáří – noční aktivita)
Když je krmení problém: divné chutě, malý apetit i nevraživost
Když se chování kočky náhle a z ničeho nic změní k horšímu

Bc. Kateřina Štiblická, MSc.,
certifikovaná a vystudovaná kočičí behavioristka

Když vás kočka nenechá spát

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek