Když se chování kočky náhle a z ničeho nic změní k horšímu

„Nechápu to. Nic se u nás doma nezměnilo, a Míca stejně začala čůrat mimo záchod!“. Zní Vám to povědomě? Pokud ano, nedivím se – takové kočičí záhady řeším s majiteli denně. A vězte, že spouštěč chování existuje vždy, jen možná není tam, kde byste ho hledali…

Upravená verze článku vyšla v časopisu Naše kočky.

Kočky si nestěžují

Pro kočku, ať už s ní máme pouto sebepevnější, je zkrátka přirozené své nemoci a jiná utrpení více či méně úspěšně skrývat. Proto my lidé obvykle zpozorníme až v okamžiku, kdy se vnitřní stav kočky začne v okolní světe silněji manifestovat – např. začne močit mimo toaletu. V tomto stavu však potíže mohou být poměrně vážné, nebo přinejmenším lidsky řečeno „velmi rozjeté“.

Problémové chování koček může souviset s jejich zdravotním stavem, a proto Vás jistě nepřekvapím doporučením návštěvy veterináře. Jděte tam i přesto, že Vám kočka připadá zdravá a v pohodě. Mějte na mysli, že i když mezi sebou můžete mít pevné pouto, či máte s kočkami velké zkušenosti, kočka se obvykle s problémy nechlubí. „Nemusí tedy vypadat nemocně, přesto na základě nemoci může jednat.“. Co když je ale kočka prokazatelně fyzicky zdravá?

Vyjádření veterinářky:
„Strachem nebo agresí se u koček může projevit nějaký zdravotní problém. Ať už bolest, či nevolnost, kočky vyjadřují vyhledáváním úkrytu i podrážděností. Mezi časté příčiny bolesti patří onemocnění dutiny ústní a chronické pohybové obtíže (artróza). Pokud jsou změny chování současně provázeny jiným symptomem (zejména ztráta chuti k jídlu, častější pití a močení, zvracení, průjem nebo ztráta váhy) je potřeby pomýšlet na možnou nemoc.“
MVDr. Anna Šrenková, uveterinarky.cz

👉 Více se o tom, proč navštívit veterináře dočtete v článku Řešení problémového chování koček – čím začít a kdy je čas na odborníka?

Za náhlou změnou chování kočky může stát dlouhodobý problém

Představte si, že jste požádáni, abyste v ruce drželi na pět vteřin plechovku s pivem 🥫.

Nejspíš to pro Vás nebude žádný problém. Nutnost vypořádat se s krátkým držením plechovky je pro většinu z nás mírným, a hlavně krátkodobým, stresorem (podnětem způsobujícím stres). Zvládneme ho zkrátka tak, že na chviličku vyvineme sílu.

Co kdybyste ale tuto plechovku z nějakého důvodu nesměli či neuměli položit (a tedy na stresor tedy rychle a jednoduše reagovat) po dobu 4 týdnů, nebo dokonce několika let? To se pak i taková nevinná věc pěkně pronese, a i z malého problému se tak může stát problém velký. Nemluvě o stresorech silných, jak třebas velká a dlouho trvající bolest…

Krátkodobý stres může škodit taky

Když nás nebo kočku (chraň bůh, snad nikdy!) bude lovit divá zvěř, jistě budeme velmi vyděšení, a pokud nezmrzneme, pokusíme se o útěk. Jedná se ale o rychle vyřešenou věc – buď utečeme, nebo ne.

Doufejme častějším příkladem z praxe je, když např. kočka špatně snáší návštěvy, nebo třeba průjezd motorky před domem může být velmi stresující pro kočku špatně snášející hluk. I na krátkodobý stresor tedy kočka může reagovat špatně.

Smutnou pravdou nicméně zůstává, že naše kočky mohou i roky nosit své různě těžké „plechovky“, neboli prožívají chronický stres, kterého se samy nedokáží zbavit, a to aniž bychom si toho všimli.

A všímáme si, až když pohár přeteče. No a někdy si toho nevšimneme nikdy. Ani na problémová chování koček se tedy nevyplatí dívat izolovaně.

Jaké chronické stresy mohou kočky trápit?

Jistě Vás nepřekvapí, že to mohou být třebas špatné či matoucí vztahy či dokonce konflikty s jinými zvířaty a lidmi. Také dělá potíže, když v prostředí nelze rozumně uspokojit všechny potřeby – kupříkladu, když kočkám v domácnosti zdánlivě stačily roky záchody pouze dva, i když to jedna z nich nevnímá jako ideální.

Často je to také nevhodné zacházení s kočkou, z pohledu kočky (od týrání i po nevyžádanou pozornost, například časté buzení či nevyžádané zvedání atp.). Samostatnou kapitolou je i tzv. nekonzistentní jednání člověka, zkrátka když z pohledu kočky jedná nepředvídatelně. Prostředí plné změn či hluku také nepomáhá. Možných příčin je mnohem více!

Toto se někdy může dít mimo naši pozornost. Obvykle proto, že skutečně nemusí dojít k žádné změně – tyto chronické věci se už dle definice dějí dlouho, a tak si můžeme myslet, že na pohodu našich koček nemají žádný vliv – „vždyť by to přeci kočce vadilo už dávno“, anebo „nikdy jí to nevadilo“.

„Kromě druhově podmíněných vlivů záleží také na tom, čemu konkrétní kočka připisuje důležitost, na schopnosti situace předvídat a kontrolovat, a v neposlední řadě také jakou má zvíře kapacitu se s věcmi vyrovnat.“

Ne všechny problémy jsou ze stresu či od bolesti – přesto nevznikají z ničeho nic

Znamená to, že když se z Vašeho pohledu doma nic nezměnilo, anebo se kočky perou, tak je příčina konkrétních potíží automaticky v chronickém stresu? Ne. Zjednodušování na kočičí problémy, bohužel, neplatí.

Jedna kočka může močit mimo toaletu z důvodu strachu, jiná kočka může prostě pro vykonávání potřeby preferovat Vaši předložku u vany. Obě tedy projevují stejné chování, ale ze zcela jiných důvodů. Vzdělání v Lincolnu pak vidím jako klíčové právě proto, že umíme spouštěče najít a odlišit, a věřte, že je jich mnohem více, než strach či bolest kočky. Skvělým příkladem je například přenesená agrese koček, kde sice to, co kočku původně vyděsilo často není známo, přesto víme, že je základ ve strachu.

Správná diagnóza je tedy gró, a je nutné dobře prozkoumat aktuální situaci i historii problému.

Doma to nezkoušejte!

Říkávám, že prevence je to nejlevnější a nejjednodušší řešení problémů. Kéž bychom se tedy více zamýšleli nad tím, jak nás i kočky udělat šťastnější již nyní. Nenuťme je snášet nepohodu, ale spíše jim zkusme vyjít vstříc. To je hlavní poselství tohoto článku…

Tento článek má však také za cíl poskytnout jiný pohled na věc a poskytnout Vám, doufám zajímavé, informace. Neslouží ale k diagnostice Vaší kočky, ani nenabádá k řešení na vlastní pěst. Pokud Vás tedy nějaké potíže trápí, spíše než experimentovat a řešit věci na vlastní pěst se vyplatí vyhledat pomoc odborníka. Jen tak se ujistíte, že situaci ještě nezhoršíte, případně že utrpení nebudete prodlužovat.

Čas je při řešení to nejcennější, co Vy i kočka máte!

Autorka článku vystudovala řešení problémového chování zvířat v zahraničí, a je tedy prvním certifikovaným českým odborníkem. Navštěvuje kočky po celé ČR.

Bc. Kateřina Štiblická, MSc.

Řeším problémy, se kterými si nikdo jiný neví rady

Když se chování kočky náhle a z ničeho nic změní k horšímu

2 komentáře u „Když se chování kočky náhle a z ničeho nic změní k horšímu

  1. Dobrý den, mám dotaz na pětiletého kocoura (vykastrovaný). Před týdnem jsem odjel z domu a během tří hodin jsem se vrátil. Nechal jsem otevřené dveře na verandu kterou máme zasíťovanou, takže kocour nemůže ven. Chci říct že kocour je jenom domácí. Ale k problému. Když jsem se vrátil domů, kocour najednou byl ve stresu a od té doby nechce jít na verandu a nebo se nedůvěřivě snaží lézt v natažené poloze na verandu? Přitom každý den vyžadoval otevření dveří na verandu,jak ráno tak večer? Teď je vystrašený a stresový? Vůbec nevím co se děje?
    Děkuji za odpověď,
    Spozdravem Petr

    1. Dobrý den, Petře, omluvte můj cynismus, ale já jsem tam s kocourkem také nebyla a nevím, co se mohlo stát. Pokud však již týden pozorujete neklid, najděte pomoc kočičího behavioristy. Kocourek je evidentně ve stresu, navíc ve svém vlastním teritoriu. A to není dobré a mělo by se to co nejrychleji řešit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek