Kočka není dárek, je to závazek

Znáte ta videa, kde lidé dostanou k Vánocům vysněné štěňátko či kotě? Když se na ně dívám, obvykle mi něco spadne do oka, a bulím „jako Amina“. Nevím, jestli mě víc bere extáze, slzy či bohapustá radost obdarovaných, anebo fakt, že se jim právě nenávratně mění život… Když však emoce opadnou, začínám si o výsledek takového daru dělat starosti. Proč?

Autorka článku vystudovala řešení problémového chování zvířat v zahraničí, a je tedy prvním certifikovaným českým odborníkem. Navštěvuje kočky po celé ČR.

Pokud zvažujete, že své blízké obdarujete právě kotětem (či štěnětem), pro jistotu zkontrolujte, zda jste důkladně promysleli následující:

🎁 Pořízení kočky je jako vstoupit do manželství

Součástí svatebního slibu je, že spolu zůstanete v dobrém i ve zlém. Stejnou věc byste měli slíbit své kočce. Co když kočka v průběhu času například začne močit na postel, či onemocní a obdarovaný bude utrácet velké částky za řešení problémů či za veterinu? Správně hádáte, že do toho se spoustě lidí, a dle mé zkušenosti zvláště těch kočkou obdarovaných, pouštět nechce. „Rozbitých“ kočičích dárků se pak všemožně zbavují…

Stejně jako vstoupení do sňatku by tedy pořízení mazlíčka mělo být dobrovolnou a vědomou záležitostí a závazkem, a to se u dárků prostě neděje.

🎁 Dítě není dobrý trenér zvířat, o kočku se stará dospělý

Možná jdu proti proudu, ale myslím si, že o zvíře by se neměl starat nikdo, kdo se nedokáže postarat sám o sebe. A děti jsou prostě děti – vždyť často zapomínají, a nemůžeme po nich chtít zodpovědnost hluboce převyšující jejich schopnosti.

Jednou nenalitá voda v misce může kočku stát zdraví, a snahy dětí o kontakt s kočkou za každou cenu mohou skončit nepěknými škrábanci a vznikem vleklých potíží.

Navíc dětská radost z chovu kočky obvykle opadá, když je kočka vůči dítěti chladná (na což má právo, viz následující).

Pro děti je obohacující, když vyrůstají s mazlíčkem.
Péče o ně a především pak rozhodnutí si kočku pořídit by ale mělo být zodpovědností rodičů.

🎁 Kočka se nenarodila proto, aby nám dělala radost

Lidé zamilovaní do koček často bývají přesvědčeni, že jim kočky pomáhají léčit neduhy či bolest zad, případně jim pomáhají zvládat např. deprese. To jen ukazuje důvěru a pevný vztah, který k těmto záhadným bytostem máme. Někdy ale právě proto klademe na kočky nároky, které nemohou splnit, a nelze si to, co chceme, brát silou. Už vůbec pak nelze darovat někomu kočku s tím, že bude tyto funkce plnit.

Kočky nám zkrátka nic nedluží, a nejsou to prostředky k řešení našich problémů. Rodí se s typickými charakterovými rysy, během života získává své vlastní unikátní zkušenosti, a málokdy bývá přesně taková, jakou bychom si ji přáli. Mají zkrátka svůj život. Je tedy nutné počítat s tím, že i když bychom chtěli, aby s námi spala v posteli, či se nechala chovat v náruči, kočka to prostě nemusí vyžadovat a snášet.

Pokud nám kočky pomáhají, pak díky naší skvělé symbióze,
ne proto, že byly pořízeny za určitým účelem.

🎁 Přišly problémy? Bez pevného vztahu ke kočce to nedáte

Toto je velkou součástí mého know-how. Tedy odhadnout, jak silná vazba mezi kočkou a majitelem je. Protože řešení behaviorálních potíží je maraton, ne sprint, a pokud se jedná o opravdu vážné a nepříjemné potíže, vydrží jen ti nejsilnější.

Kolik tedy vsadíte na to, že člověk, který by si sám kočku nepořídil, bude investovat energii, peníze a čas do řešení problémů? A jak zaručíte, že to kotě za rok neskončí na ulici? A budete moci klidně spát, když někomu takový dárek dáte?

Velice smutnou pravdou je, že darované kočky z těchto důvodů často skončí v útulku či vyhozené v lese nebo u krajnice. A pokud mají potíže a například se naučily značkovat, či prostě již nejsou nadále roztomilým kotětem, šance na úspěšnou adopci je velmi malá…

🎁 Slovo závěrem

Život s kočkou je k nezaplacení. Mít mazlíčka ale není pro každého, a už vůbec ne pro člověka, který by si sám zvíře nepořídil. Kočka tedy není vhodný dárek!

Býti šťastným a zodpovědným milovníkem koček totiž znamená
mít z kočky radost, když má radost kočka.

Bc. Kateřina Štiblická, MSc.

Kočka není dárek, je to závazek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek