Co by kočka chtěla k Vánocům?

Některé kočky dostávají o Vánocích kromě dárečků především psychicky zabrat. Domů nám chodí větší množství návštěv, děti doma „straší“ celý den, nahodilé výbuchy petard završené „ofiko“ ohňostrojem, či dovolená jejich majitel, kterou kočky nemusí dobře snášet…

Jedna z mých dětných kamarádek se zamyslela u své kofein-free kávy:

„Já vlastně nevím, proč lidi řeší, jestli má miminko hezký botičky. Je úplně zbytečný kupovat kraviny nebo řešit, jakou barvou namalovat postýlku. Mnohem lepší je hodit to děcku na stavebko.“

Nemusíte s mojí kámoškou souhlasit, pravdou však je, že spoustu kočičích (a někdy i dětských) dárků kupujeme spíš pro nás samé.

Kočky mám ráda – mimo asi tisíc jiných věcí – právě pro jejich praktičnost a zemitost. Dokáží skvěle zutilizovat nepotřebnou tašku nebo krabici, je jim jedno jak vypadáte, a když si mají vybrat, zapojí selský rozum. Ano, jsou pro ně důležité zdroje. Právě během vánočního šílenství se však kočkaři zaměřují spíš na pozlátka než chybějící základy, i když s tím nejlepším úmyslem – udělat své kočky šťastné.

Abyste se v tom vyznali, přidávám rovnou seznam dárků, o kterých píšu:
🎁 Zařízení do bytu (a jak na to)
🎁 Uklidňující kapičky či pilulky na ohňostroje (a stačí to?)
🎁 Nové hračky?
🎁 Pro Vás – zjednodušte si život
🎁 Řešení potíží, které trápí Vás – Balzám na Vaše nervy
🎁 Řešení potíží, které trápí Vaši kočku – Haste i to, co vás nepálí
🎁 Finanční jistota
🎁 Péče o zdraví (preventivní prohlídky)

Navrhuji především pragmatické dárky, které oceníte nejen Vy, ale především Vaše kočka. Co totiž ocení každá kočka je klid na duši, pocit komfortu a bezpečí. Tak co, jdeme na to?

🎁 Zařízení do bytu

Jednou z oblastí, kde můžeme vždycky přitlačit, je členění prostoru – tak, aby jej kočka mohla maximálně využívat. Ocení to především kočky, které žijí pod jednou střechou s více kočkami, s dětmi či dokonce pejskem.

Můžete koupit obří škrabadla, či konečně kočce zpřístupnit vršky skříní pomocí poliček.

Škrábání a lezení po výškách je přirozenou kočičí potřebou. Pokud máte pocit, že Vaše kočka škrábe příliš, mrkněte na článek Proč vám kočka ničí sedačku? Když škrabadlo nestačí a škrábe mimo.

Pokud máte hlouběji do kapsy, využijte strategicky to, co již máte doma. Někdy se stačí smířit s tím, že šatní skříň o pár čísel posunete, aby s poličkami vytvořila „dálnici“ a podobně. Pokud se navíc nebojíte ušpinit si ruce, můžete místo peněz investovat vlastní práci. Pokud si však věci vyrobíte sami, budete muset myslet na bezpečnost a stabilitu toho co vytvoříte, což za Vás jinak obvykle udělá výrobce.

☝️ Aby z toho nebyl Danajský dar:
Dejte pozor na to, abyste místo kočičích dálnic nevytvořili spíš nepříjemné pasti – zvláště v domácnostech, kde žije pohromadě více sociálních skupin koček mohou snadno nastat situace, kdy je jedna kočka „blokována“ na poličce znepřátelenou kočkou. Vždycky by měly existovat alespoň 2 únikové cesty. Inspirovat se můžete v tomto FB příspěvku.
Takže ne, jedna dlouhá polička práci neudělá. Pokud chcete mít jistotu a vyhnout se opravám, můžu s Vámi prostor projít a kočičí 3D bydlení naplánovat – z pohledu kočky. Info o službách zde.

🎁 Uklidňující kapičky či pilulky na ohňostroje

Netajím se tím, že nejsem zastáncem zkupování všemožných přípravků, když bylo v pohodě možné psychicky je připravit v průběhu roku. Minulý rok jsem proto publikovala článek s názvem „Strach koček z ohňostrojů majitelé koček neřeší“ v časopisu Naše kočky. O řešení těchto potíží mluvím kde můžu.

Nejčastějším protiargumentem, které mi majitelé koček posílají je, že před Silvestrem přeci kupují uklidňující kapky, zatahují žaluzie či nahlas pouští televizi, když „to bouchá“. Vím, že tím chcete říct, že problém přeci řešíte.

Pokud jste však zmíněný článek o ohňostrojích četli či mě již nějakou dobu sledujete, víte, že toto řešení nejsou – jsou to pouze akutní zásahy a naše snahy problém na poslední chvíli zredukovat či alespoň překrýt.

Během ohňostrojů spousta koček zaleze do skříně či pod postel, na rozdíl od psů, kteří své trápení dávají obvykle více najevo. Lidé pak často s úlevou říkají, že „si kočka prostě zalezla a byla tam v pohodě“. Ne, všechny v pohodě nejsou. Právě touha schovat se naznačuje, že je zvíře ve stresu, a ve stresu ve skrýši setrvává i když to nevidíme, bohužel.

Proto myslím, že dárek v podobě možnosti prožít dalšího silvestra v klidu by kočka jistě přivítala. Kočku lze vytrénovat tak, aby ohňostroje snášela s klidem. Nejspíš to ale bude dárek k příštím Vánocům – letos už Vám skutečně zbývají právě jen ty akutní zásahy…

☝️ Více se o kočičím strachu z ohňostrojů dočtete v článku Jak svoji kočku připravit na ohňostroje ✨.

🎁 Nové hračky?

Kdo z nás nemá doma asi tunu hraček, se kterými si kočka hrála možná tak první dva dny? A pak si jich přestala všímat?

Co s tím? Je třeba kupovat stále nové? Ne. Zkuste některé z nich na pár dní schovat do skříně a pak je kočce znovu nabídněte. Hračky zkrátka budou pracovat „na směny“. Je šance, že se jí takto opět zalíbí…

Jak to? Nejčastěji si kočka na hračku prostě příliš zvykne. Tento proces učení se nazývá habituace, během níž podnět (hračka) po nějakém čase ztrácí důležitost a atraktivitu. Právě „rotování“ hraček a jejich obměna může problém vyřešit, a zároveň ušetří vaši peněženku. O tom ostatně píši i v této příručce (protože mnoho lidí neví, že kočka potřebuje zapojit i mozek, když si hraje…).

Proces habituace známe nejen u kočičích hraček – třeba krávy, když je přesunete na pastvinu ke trati, bývají první chvíle neklidné, když projíždí vlak. Jakmile však zjistí, že to nic neznamená, zklidní se. Bohužel to neplatí vždy – někdy naopak probíhá proces senzitace, kdy se člověk či zvíře naopak vůči stimulu zcitliví. Mechanismus jak se to děje však není znám a tak trošku to přesahuje tento článek…

Co tedy kočka ocení víc než nové hračky, které se nijak neliší od těch co již má?

  • Jiný typ hraček – viz příručka o hlavolamech pro kočky.
  • Váš čas – hra s objektem (myší, míčkem) je super pro procvičení predátorských dovedností. Kočky si však rády hrají i s parťákem, kde je nejvyšší hodnotou společné sdílení. Zkuste tedy zavést pravidelnou hru.
  • Jistotu – peníze, které ušetříte na zbytečnostech, můžete kočce uložit na konto a koupit jí to, co potřebuje (např. nové škrabadlo) či se o ni postarat až to bude třeba (operace či behaviorální terapie).

🎁 Něco pro Vás – zjednodušte si život

V článku „Péče o kočku pro osoby s handicapem“ sdílím tipy, jak si péči o kočku fyzicky ulehčit. Ovšem tyto vylepšováky jistě ocení nejen osoby s handicapem, ale třeba také osoby starší či po operacích a podobně.

Pokud se Vás to týká, zkuste:

  • Kočičí fontánku, která může nejen zlepšit pitný režim Vaší kočky, ale také není nutně měnit vodu několikrát denně jako v miskách.
  • Sběrač exkrementů – jsou to obvykle dlouhé tyčky s úchopem na konci, díky kterým se nemusíte shýbat, abyste sebrali bobeček či jiné nadělení z toalety.
  • Sáčky do kočičí toalety – toaletu s ním vystelete, a až je třeba písek vyměnit, jednoduše tento sáček se stelivem vyjmete a vyhodíte. Není to eko, pokud se však nemůžete ohnout, jistě Vám to příroda odpustí.
  • Případně existují automatické toalety, které písek čistí za Vás. Je to vyšší finanční investice než sáčky, a také je nutné, aby kočka nový záchod přijala (záruku nemáte nikdy).

🎁 Balzám na Vaše nervy

Pokud potíže jako třeba značkování či agrese koček trvají týdny, měsíce až roky, psychicky nás to vyčerpává. Ne nadarmo se říká, že tisíckrát nic umořilo osla.

Behaviorální problémy jsou jedním z nejčastějších důvodů, proč kočky ztrácí domovy či jsou přesunovány např. k rodinným příslušníkům. Přesun do jiné domácnosti sám o sobě nemusí být vždy ke škodě – přistupuji k němu však s klienty pouze v případě, že je to k dobru všech zúčastněných, a tedy velmi vzácně. Velké změny totiž obvykle kočkám nesvědčí.

Drtivá většina potíží – včetně agrese či močení mimo – je však řešitelná, musíte na to ale mít sílu. Proto, pokud si říkáte následující:

„Hold ten bobek mimo sem tam uklidím.“, nebo „Mít počůranou sedačku je blbý, ale lidem se dějí horší věci, …“, pak vězte, že jsem toto slyšela již mnohokrát. Často právě od lidí, kteří jsou již po týdnech, měsících či dokonce letech na pokraji sil.

Netřeba opět říkat to, co říkám velmi často: Chování i zlozvyky se časem upevňují.

Smutnou pravdou navíc je, že behaviorální potíže vedou k tomu, že kočky ztrácí domovy. A domov jim hledají často právě lidé, kteří je stále milují – jen jim to přerostlo přes hlavu. Zkuste se až do tohoto bodu nedostat, a pořiďte své kočce a sobě řešení potíží, které Vás trápí. Můžete mrknout na to, jak můžu pomoci já.

🎁 Haste i to, co vás nepálí

Zpívá se: „Nehas, co tě nepálí.“. Podle mě jde o škodlivou radu. Proč?

Bývá ostrý kontrast mezi tím, co trápí kočku a co trápí nás jako jejího majitele. Měli bychom však kočce pomoci bez ohledu na to, kdo na problém doplácí.

Kupříkladu čůrání či zanechávání bobečků mimo toaletu trápí v průměru 11 % kočičích domácností (Borchelt and Voith, 1986), přesto právě tyto potíže tvoří 66 % z celkových řešených případů (Denenberg et al., 2005).

Řekla bych, že v mé praxi (více zde) je toto číslo ještě větší. Lidé zkrátka přirozeně řeší především to, co zasahuje je samé. A třeba to, že se kočkám nežije dobře pohromadě, či „jen“ nechávají bobečky na zemi, je k vyhledání odborníka neponoukne…

Možná tušíte, že své kočce nevěnujete tolik času, kolik by si přála. Nenajdete si na společnou hru čas každý den, nebo aspoň ne pravidelně, či ji nemazlíte dostatečně. Možná se rozhodnete toto alespoň na Vánoce kočce dopřát. Je to fajn! Mnohem lepší ale bude, když to bude začátkem dlouhodobě lepšího režimu a soužití, než jen několikadenní záležitostí.

Zkuste popřemýšlet, jaké potíže ji mohou trápit, a pomozte jí je vyřešit. Život je krátký a nestojí za trápení, ať už jste člověk nebo kočka, proto právě tento dárek může skutečně ocenit.

🎁 Finanční jistota

Zní to extra nudně, že?

Není však nic smutnějšího, než když majitelé žádají o finanční pomoc pro své kočičky. Zajistit veterinární péči včetně plateb je však vždy povinností majitele kočky, navíc tu máme spoustu koček, které majitele nemají… Prosím, myslete na to. Lidé se o penězích baví neradi, ovšem řešit je až když je oheň na střeše není moudré.

Mým názorem je, že byste měli mít našetřeno alespoň na 6 měsíců běžného provozu + maximální možnou částku k tomu na nenadálé výdaje.

Kdybyste tedy váhali, zda kočce pořídit novou misku, když ta současná slouží dobře, radši peníze odložte stranou.

Vyšetření u veterináře či behaviorální terapie nejsou levnou záležitostí. A nikdy nevíte, kdy to Vaše kočička bude potřebovat.

🎁 Péče o zdraví

Mnohdy s majiteli koček při řešení potíží narazíme na to, že se kočka potýkala se skrytým zdravotním problémem. Vždy totiž majitele s kočkou posílám k veterináři na detailní prohlídku, pokud tak sám neučinil. Zkuste to udělat dříve, než vyvstane problém, a berte kočku k veterináři pravidelně.

Ne nadarmo se říká, že kočky vadnou jako orchideje – nejdřív není vidět dlouho nic, a pak najednou uvadnou…

Nespoléhejte proto na to, že problém poznáte od oka. Více se o souvislosti bolesti a chování dočtete v tomto článku.

📓 Citované články:

  • Inappropriate ellimination: Borchelt, P. L., Voith, V. L. (1986): Elimination behaviour problems in cats. Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian 8 , 197–207.
  • Denenberg S , Landsberg G , Horwitz D and Seksel K (2005) A comparison of cases referred to behaviourists in three different countries. In: Current Issues and Research in Veterinary Behavioural Medicine , ed. D Mills et al ., pp. 56–62. Purdue University Press, West Lafayette, Indiana.

Bc. Kateřina Štiblická, MSc.

Co by kočka chtěla k Vánocům?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek