Přátelé voní stejně: Chemická komunikace koček

Nejen na Svatého Valentýna či kolo vánoc vídáme reklamy na parfémy s feromony, které mají vzbudit zájem opačného pohlaví. Přestože lidé v chemické komunikaci ve srovnání s kočkami právě nevynikají, jako jejich majitelé se však s komunikací za pomoci feromonů a pachů setkáme téměř denně. A někdy jde doslova o život.

⭐ Tento článek vyšel také v časopisu Naše kočky. Více zde.

Proč to kočky dělají?

Chemická komunikace koček slouží kromě značkování – močí, škrábáním, zanecháváním výměšků žláz např. na rozích, když se o ně kočka tváří otírá – například i ke sdělení, že je samice připravena na páření, či k rozpoznávání jedinců mezi sebou (a také k určení, kdo do dané skupiny patří a kdo ne).

Kočka jako vysílač 📡

Signály, které může kočka při komunikaci vysílat, lze rámcově rozdělit na vizuální (například pozice uší kočky), akustické (např. vrčení), taktilní (např. přivítání se třením hlaviček) a chemické (např. pach či použití feromonů pro značkování). Netřeba říkat, že se mnohdy kombinují (a tak je syčení kočky doprovázeno i změnou pozice uší atp.).

Pachy chápu. Ale co je to ten feromon? 🧪

Doposud probíhají tahanice, jak vlastně feromon – chemickou látku, kterou kočky, jako mnoho jiných druhů, vylučují – definovat. Já bych to popsala takto:

Feromon je organická molekula používaná jako chemický signál, který kočkám slouží ke komunikaci s jinými kočkami. Obvykle jej kočky “zachycují“ a vnímají skrze tzv. Jacobsonův orgán. A pokud jej kočka takto zachytí, způsobí to u ní emoční reakci. Nezřídka tedy slouží ke značkování a komunikaci.

Když se své kočce podíváte při zívání do tlamičky, můžete hned za horními maličkými zoubky vidět malý čudlík. To je vyústění trubičky Jacobsonova orgánu, druhé je pak v dutině nosní.

Jacobsonův orgán a flémování 🐍

Možná je Vám název Jacobsonova orgánu povědomý z hodin přírodovědy. Obvykle se o něm totiž ve škole učíme u plazů. Pravdou však je, že jej mají a využívají kromě hadů i kočky, mufloni, koně…

Více informací o tom, jak fungují feromony a jak výrobky s nimi využívám při řešení problémového chování koček naleznete v článku Feromony pro kočky – vyplatí se?

Kočka jej používá jen v okamžiku, kdy ji něco upozorní, že feromony mohou být ve hře – např. spatří značku jiné kočky (škrábance na pařezu).

V tom případě pootevře tlamičku a začne flémovat, aktivně vhánět vzduch právě na tento „čudlík“ (viz přiložená grafika). Feromony totiž nejsou rozeznávány běžnou čichovou sliznicí, na rozdíl od pachových látek. V praxi nejde vždy oddělit účinky feromonů a pachů – často se prostě doplňují.

Záleží na kontextu ❗

Snad u každé komunikace velmi záleží na situaci, ve které se odehrává, a také na úhlu pohledu konkrétního jedince.

Kočka například může mít své teritorium důkladně označené, třeba značkami, které nanesla tváří na rámy dveří, což jí za normální situace dodává pocit bezpečí. Ovšem v případě, že se doma něčeho vyleká, samy tyto značky ji v klidu neudrží. Někdy také může být pach druhé kočky uklidňující, pokud se jedná o kamaráda, když se však kočky stanou nepřáteli, ten samý pach může kočku posléze děsit.

Kočky v jedné domácnosti sdílí stejný pach 🦨

Kožní žlázy např. na tvářích kočky vylučují spolu s feromony zároveň pach unikátní pro daného jedince (najdeme samozřejmě i další zdroje pachu – odlupky kůže, výkaly, moč, …). Tato originální směs pak přirozeně slouží k rozpoznání jedinců mezi sebou, protože žádné dvě kočky prostě nevoní stejně.

Kočky, které obývají stejné prostředí (např. Váš byt), pak zcela pochopitelně určitou složku pachu sdílí. Vše může být umocněno vzájemným čištěním srsti. Kočka, která druhou olizuje, na ni zkrátka svým jazykem nanáší své sliny, a těsný kontakt k výměně ještě dále přispívá. Zároveň je jazykem v kontaktu s pachy a dalšími látkami na kožichu druhé kočky.

☝️ Může Vás také zajímat: Proč si kočky navzájem čistí srst?

Kdy může být společný pach narušen? 😿

Často se jedná o situaci, kdy jedna z koček opustí domov – třeba při cestě k veterinárnímu lékaři. Mimo byt kočka obvykle „načichne“ jinými pachy, což je ještě významnější, pokud se jí i dotýkají cizí lidé atp., a do menší či větší míry také ztratí pach, který sdílí s ostatními kočkami. Po návratu kočka-výletnice obvykle sice pozná ostatní, ale druhé kočky nemusejí rozpoznat ji.

Další možností je nemoc kočky (kdy se například pozmění bakteriální složení ve žlázách), která ovlivní tělesný zápach.

Proč je to problém?

Občas to přirovnávám k situaci, kdy si tatínek malého dítěte oholí plnovous – i když je to stále on, obvykle je prvotní reakcí dítěte šok a zmatek, protože zkrátka vypadá úplně jinak, a bývá to pro dítě velmi matoucí a děsivé.

U koček je navíc ve hře mnohem víc – ochrana teritoria a obvyklá nechuť vůči cizím kočkám. Protože když mají pocit, že na jejich území vstoupil vetřelec, může dojít k nelibosti a různým projevům agrese, od zírání až po tu fyzickou. Situaci navíc nepomáhá, že kočka-výletnice obvykle netuší, proč ostatní kočky reagují právě takto, a dochází k nedorozumění.

Toto může u koček vést k dočasnému ale i trvalému narušení vztahů, a z mé praxe je právě agrese v tomto kontextu obvykle děsivá, a další soužití často nebývá možné, ačkoli předtím byly kočky roky v pohodě… Proto tyto případy patří mezi ty nejsmutnější, se kterými se setkávám.

🆘 Pokud se do takové situace dostanete, můžu Vám nabídnout okamžitou pomoc. Viz „Pohotovost“ v sekci Poradenství.

Prevence je ale jednoduchá 💪

Pokud si Vaše kočka „udělá výlet“ mimo byt, po návratu by měla nejméně několik hodin, ale třeba i přes noc, zůstat oddělená od jiných koček, pokud tomu nebrání jiné okolnosti (dispozice bytu atp.). Tím spíš, pokud jste si výše uvedených potíží všimli někdy v minulosti, ale samy zázračně odezněly. Pokoušet to však nedoporučuji…

Pokud máte čas a chuť, můžete za pomoci vatového tamponku či ponožky přenášet pach z koček, které byly doma, na kočku příchozí.

Existují odborníci 😉

Vždycky je třeba upozornit, že byste neměli své potíže řešit sami, a že pomoc existuje. Proto, pokud se setkáte s něčím, s čím si nevíte rady, nechte si pomoci.

Bc. Kateřina Štiblická, MSc.
Vystudovaný expert na chování koček

Přátelé voní stejně: Chemická komunikace koček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek