Stačí kočce jeden záchod? Odpovědi na vaše otázky a výtky

„Miluju takovýhle hysterky, který dávaj kočce tisíc záchodů. Mým pěti stačí jeden.“, reaguje paní v diskuzi na moji radu k příspěvku o kočce, která začala močit na sedačku. Pojďme se na tento a další argumenty společně podívat.

Článek pojednává o reakcích na pravidlo, že ideální počet záchodů je:

1 na kočku + 1 navíc

📌 Vaše argumenty, moje odpovědi

#1 U více koček to chápu. Ale proč u jedné?

Není tajemstvím, že kočky obecně rády vykonávají různé potřeby na různých místech. Zároveň na jejich vykonání potřebují klid a někdy i specifické podmínky (samotu atp.). Toaleta navíc v jiné místnosti se tak může stát skvělou náhradní variantou, pokud u druhé momentálně není klid. Více než jeden záchod by proto měla mít i kočka-jedináček.

Kočka a člověk vidí svět jinak. Přijměme proto alespoň malou nejistotu, že nemusíme mít z pohledu kočky vždycky pravdu.

Vše lze navíc jednoduše „otestovat“ – dejte kočce prostě dočasně jednu navíc. Nesebere Vám to více než jeden pytel steliva (které můžete případně použít později), navíc není třeba hned kupovat kočičí záchody v obchodě – skvěle poslouží i dózy odpovídající velikosti atp., přitom můžete svoji kočku udělat spokojenější ❤️.

#2 Kočka nemočí mimo záchod, takže další nepotřebuje

Potřeba další toalety se nemusí nutně – nebo ne hned – demonstrovat pouze nečistotností. Jakto?

Někdy se zvíře adaptuje na nevyhovující podmínky i celé měsíce až roky, než mu, lidsky řečeno, povolí nervy. Toto však stojí mnoho energie a úsilí, a nelze to tedy dělat donekonečna. Výsledkem, pokud se adaptace nezdaří, je obvykle problém.

Navíc v průběhu adaptačního období může „zasáhnout“ i nemoc či jiná zátěž, která přidá na misku vah a potíže hrozí více.

Všimněte si, že přesto lidé začínají řešit přidávání toalet až v okamžiku, kdy se již potíže demonstrují navenek. Třeba když kočka močí „bez příčiny“ mimo toaletu. To však neznamená, že se předtím „v kočce“ nic nedělo a že jí nízký počet toalet nevadil! A často tomu šlo jednoduše předejít…

A co když k nečistotnosti nikdy nedojde a kočce by to i tak vadilo? Frustrace ze záchodu nemusí týkat pouze záchodu, ale kočka může být nevrlejší i k nám. To je ale na fakt dlouhé povídání. Pokud by Vás to přesto zajímalo, mrkněte do dalších zdrojů na konci článku.

#3 My máme taky jen jeden záchod. Proč jich mají kočky mít víc?

Možná bych se zeptala – proč ne? Neplatí přeci, že čím víc záchodů máš, tím víc jsi člověkem, nebo ano?

Skutečně nám může připadat vtipné, že se rodina o čtyř členech dělí o jedno WC, a dvě kočky by měly mít záchody rovnou tři… Nutno však přiznat, že kočka není člověk – spoustu věcí nedokáže vykomunikovat, a situaci, kdy nemůže pravidelně využít jeden ze svých zdrojů může snášet dost špatně. Není to zkrátka tvor čistě společenský, zrozený k dělení se. Více koček tedy skutečně často potřebuje také více záchodů.

Zároveň, zatímco pro nás by bylo močení na sedačce v přítomnosti tchyně naprosto nepřípustné, a tak raději skutečně vydržíme až bude volno, kočka tyto zábrany nemá

#4 Mám vysoký počet koček, tolik záchodů se mi sem nevejde. Co s tím?

Toto je velmi dobrý argument – byty obvykle nejsou nafukovací. V případě, že nám brání pouze prostorové důvody a skutečně je nikam nenacpeme, můžeme pravidlo mírně modifikovat.

Místo jedné kočky můžete do pravidla dosadit jednu sociální buňku.

Zpravidla totiž ve skupině nalezneme kočky, které si více rozumí mezi sebou, než s ostatními. Neříkám, že je lehké sociální strukturu koček vypozorovat, ovšem pokud řešíte počet záchodů a víte, že třeba Stáňa s Žufíčkem vždycky spí spolu, čistí si hlavy a nedají bez sebe ani ránu, šance je, že se o záchod dokáží podělit (stejně jako lidská rodina, viz předchozí).

#5 Nechceme žít v bytě plném záchodů. Co by na to řekla návštěva?

Na toto, přiznám se, argument nemám. Je to o hodnotách – a to, co řeknou ostatní, může být pro člověka velmi důležité. I tak to ale prosím alespoň promyslete. 😉

#6 Kočky v útulcích se taky dokáží podělit.

Viz argument #2: Kočky se obvykle dokáží přizpůsobit. Od toho přizpůsobování se vlastně existuje – aby kočka dočasně zvládla těžší podmínky. Neznamená to však, že je zdravé držet kočku v chronickém stresu po celý život.

#7 Ať si zvykne. Nebudu ji rozmazlovat!

Tento přístup se mi v praxi neosvědčil. Kočce je totiž jedno, co si myslíte, a svět vidí už z podstaty věci úplně jinak než vy (viz argument #3).

Pokud Vám tedy nesedí kočičí povaha a potřeby (protože mít více toalet je u většiny koček záležitostí potřeby, ne jen přáním), doporučuji je reklamovat u samotné evoluce.

#8 Mám nemocná záda/kolena/kyčle, a již čištění jednoho záchodu je pro mě problém.

Chápu. Ať už se rozhodnete jakkoli, může se Vám hodit článek Péče o kočku pro osoby s handicapem, kde se dozvíte triky jak kočce poskytnout čistou toaletu téměř bez práce.

#9 Už u jednoho záchodu mi vadí, že ho musím čistit. A taky kočka to stelivo dost vynáší. Neumím si představit mít záchodů víc!

Nemyslím to zle, ale rovnice, že čím víc záchodů, tím víc každodenní práce poněkud nevychází. Množství hovínek a hrudek (pokud máte hrudkující) zůstane pořád stejné, jen se to „rozprostře“ mezi více záchodů. Horší to pro Vás tedy bude pouze a jedině v tom ohledu, že při vynášení uděláte pár kroků navíc.

K vynášení steliva kočkou: Tam rovnice nevychází také. Nemáte přeci o kočku navíc, proto ho zákonitě nebude mimo toaletu vyneseno víc než doposud.

📌 Dodatek: Když jsou záchody nevyhovující, jako by nebyly

Výběr samotných toalet by zasloužil samostatný článek. Naštěstí ho již napsal někdo jiný, a tím je MVDr. Hana Žertová. Kromě umístění zmiňuje také to, jak má být kočičí WC velké, kdy doporučuje dodržovat radu vědců z veterinární univerzity v Ohiu:

„Toaleta by měla být delší o polovinu délky těla kočky. To znamená, že by měl měřit jako 1,5 kočky na délku.“ (zdroj).

Jak sama paní doktorka v článku přiznává, takové v krámě obvykle neseženete. Volte proto alespoň ty větší před menšími, případně můžete využít třeba plastové krabice z IKEA.

📌 Slovíčko závěrem

Zní to všechno strašně logicky, že? A určitě to bude platné pro většinu případů.

Nenechme však svůj mozek a intuici zlenivět a mějme na paměti, že realita bývá složitější a dokonce zrádná. Máme kupříkladu kočky, které se leknou i mouchy, zatímco jejich kolegyně nenadskočí ani při nejhorším Silvestru. Nebo třeba při nemoci může číča snášet věci obecně hůře, protože… chápeme se, že?

📌 Zdroje informací a kam dál:

🔎 Články na mém blogu:

🔎 Další zdroje:

Úvodní foto: https://rcphotostock.com – © rcphotostock (841)   

Stačí kočce jeden záchod? Odpovědi na vaše otázky a výtky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek